maandag 23 augustus 2010

Anne Frankboom

Op 11 januari 2010 overleed Miep Gies (bekend geworden als de helpster van de onderduikers in het Achterhuis in de Tweede Wereldoorlog en de redster van het dagboek van Anne Frank). We dachten die dag de allerlaatste getuige te hebben verloren van het verhaal rondom Anne Frank. Echter.....was er nog 1 (stille) getuige over: de "Anne Frankboom".

"De Anne Frankboom" is de bijnaam van een witte paardenkastanje boom die in het centrum van Amsterdam stond. De boom bevond zich in de tuin van het pand Keizersgracht 188. De boom werd beschreven in "Het Achterhuis", het dagboek dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog bijhield. Anne Frank had vanuit het zolderraam van haar onderduikadres aan de Prinsengracht uitzicht op de boom.

Vandaag is ook die laatste stille getuige rondom het Anne Frank verhaal "heengegaan". Stevige windstoten werden de boom, vandaag maandag 23 augustus 2010, omstreeks 13.30 uur fataal.

De boom bleek uit een onderzoek in november 2006 al voor 42 procent verrot te zijn. Men wilde de boom aanvankelijk omkappen, maar daar kwam zoveel protest op...."omdat het de boom van Anne Frank was"...dat het kappen uiteindelijk na veel gedoe toch niet is doorgegaan.

Eigenlijk is dit wel behoorlijk ironisch en moeten we hier misschien uit leren dat je als mens de natuur nu eenmaal niet kunt bedwingen.
De natuur gaat nu eenmaal zijn eigen gang en houdt geen rekening met menselijk sentiment.

Anne Frank blijkt trouwens slechts 3 keer de boom te hebben beschreven in haar dagboek, zoals ze wel honderden andere dingen in haar boek beschreef.

Vanaf mijn jeugd heb ik het dagboek van Anne Frank al in huis. Ik heb het vanaf het begin tot het einde gelezen. Het is altijd een verhaal geweest dat me intrigeerde. Ook aanverwante boeken heb ik door de jaren heen gekocht, zoals o.a. het boek van Miep Gies. Het verhaal van Anne Frank staat in principe symbool voor iets waarvan iedereen altijd zegt "Dit mag nooit meer gebeuren", maar.....als we dagelijks naar het journaal kijken, dan moeten we eigenlijk, heel triest, concluderen, dat de mensheid na al die jaren nog steeds niets geleerd heeft en vinden er wereldwijd nog steeds volkerenmoorden plaats. Massagraven van mensen die ooit waren "vermist" worden nog steeds bij regelmaat gevonden.
Dus wat dat betreft.....is er sinds de jodenvervolging en jodenmoorden heden ten dage nog niets veranderd!

Wat dat betreft....als we ons gaan druk maken over 1 boom.....dan moeten we alle bomen die zich op deze aardbol bevinden maar extra gaan beschermen, want....als bomen konden praten.....dan denk ik dat er heel wat mensen zijn die maar wát graag zouden willen dat al die bomen hetzelfde overkwam als vandaag de "Anne Frankboom" overkomen is.
Heel wat bomen om ons heen "zien" (als het ware) dagelijks dingen om hen heen die het licht niet kunnen verdragen.
Dus.....al die "heissa" om 1 boom? Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp het niet helemaal. Net als mensen ooit komen te overlijden, gaan ook bomen een keertje dood, zo simpel is dat!

Het mag nog een wonder heten dat er niemand gewond is geraakt (of nog erger) toen de boom omviel. Mensen denken nog steeds dat ze superieur zijn aan de natuur, dat ze "koning" zijn over "de schepping", maar....kijk naar de journaalbeelden! De watersnoodramp in Pakistan is momenteel heel aktueel. Zo'n 20 Miljoen (!!!) mensen zijn dakloos en er zijn zeker 1600 mensen omgekomen. De natuur geeft ons veel, maar "neemt" ook weer van ons terug, of we het nu willen of niet. Daar hebben wij als mens niets over te zeggen, al leven we vaak in de waan van wel. Moeder natuur houd je niet tegen!

Toen geconstateerd was dat de "Anne Frankboom" voor 42 procent verrot was, had men eigenlijk al moeten ingrijpen. Levensgevaarlijk en onbegrijpelijk dat men die boom, vanwege menselijk sentiment, heeft laten staan.
Maar.....over "verrot" gesproken...weet je wat nog veel "rotter" is?
Dat nog geen half uur nadat de boom was omgewaaid er al "stukken boom" op Marktplaats te koop werden aangeboden.....wat maar weer bewijst dat de mensheid nog rotter en zieker is dan die hele verdomde boom!

Echt...ik sta er iedere keer weer van te kijken hoe mensen in elkaar steken. In augustus 2008 brandde in Nieuwegein een tankstation compleet af. Daarbij is een man om het leven gekomen.
En wat denk je? Ja hoor.....in grote getalen gaan mensen naar de "rampplek" om te koekeloeren! Maar wat nog erger is.....een ijscoman gaat daar zijn ijsjes staan verkopen!!! Zoiets is toch vreselijk morbide als je er goed over nadenkt? Echt mensen zijn soms ziek, dat wil je niet weten!!

Tja....een stukje "Anne Frankboom" op Marktplaats.... Ik vraag me af wat Anne Frank daarover geschreven zou hebben in haar dagboek.

De laatste zin die Anne Frank in haar dagboek schreef (die ze schreef op 1 augustus 1944), was: "Als.....er geen andere mensen in de wereld zouden wonen"....
Misschien vat die laatste zin, die Anne ooit schreef, nog wel deze hele blog, over hoe ziek mensen vaak kunnen zijn, het beste samen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten