vrijdag 28 mei 2010

Shalalie deel 3

Gisterenavond gebeurde wat eigenlijk iedereen al voorspeld had: Nederland is niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Verrassing? Niet echt eigenlijk. (al hoop je natuurlijk altijd stiekem dat...., echter tegen beter weten in)
Of dit aan Sieneke is toe te rekenen? Kijk, je kunt van mening verschillen over het "Shalalie" liedje, maar...als je de rest van de inzendingen voor het songfestival hebt gezien en gehoord...echt, het kan dus blijkbaar nóg erger!!
In dat opzicht mag Sieneke met opgeheven hoofd terugkeren naar Nederland, want ze heeft het gewoon echt niet slecht gedaan.
En al die hypocriete mensen die nu keihard roepen "Zie je wel!" of in de aanval gaan t.o.v. Sieneke, liepen stiekem het "Shalalie" deuntje wel mee te zingen de afgelopen weken. Diezelfde hypocriete mensen hadden Sieneke waarschijnlijk zowat letterlijk de hemel in geprezen als ze wèl door was gegaan naar de finale.

Maar goed....voor het 6e jaar op rij is Nederland dus niet door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Eigenlijk begrijp ik niet waarom we überhaupt nog meedoen. Iedere artiest die er ooit aan mee heeft gedaan de laatste jaren ging er vol goede moed heen, maar kwam volledig gedesillusioneerd terug. Iedereen wéét dat het hele festival vooral de laatste jaren zowat aan elkaar hangt van vriendjespolitiek en tóch sturen we er iedere keer weer mensen heen, om vervolgens alleen maar de totale deceptie opnieuw onder ogen te zien terwijl we het verdorie wéten hoe de vork in de steel zit zo langzamerhand. Die ezel stoot zich niet voor een 2e keer aan de zelfde steen, nee....inmiddels al op zijn minst 6 keer!

Op diverse plekken op internet lees je nu al commentaren als: "Volgende keer toch maar weer in het engels zingen?", of "volgende keer toch met een beter liedje komen" enzovoort. O.k., het "Shalalie" liedje zou misschien inderdaad beter passen op een TROS Zomerfeest festival of met het draaiorgel op De Dam in Amsterdam, misschien is het niet "internationaal" genoeg voor het songfestival (al blijft dit Shalalie liedje vreemd genoeg wèl in je hoofd hangen, in tegenstelling tot alle ingezonden rotzooi van alle andere landen), maar....ik betwijfel of wanneer we met een "internationaal beter liggend liedje" komen, dit de situatie zou doen veranderen en ons meer winst zou opleveren. Ik denk dat Nederland onderhand zo'n beetje alles wel geprobeerd heeft en het loopt iedere keer op niets uit. Je zou onderhand ook gaan denken dat het er helemaal niet meer toe dóet wat je instuurt.
Al stuur je bij wijze van spreken een dijk van een zangeres als Trijntje Oosterhuis erheen, of acts als Anouk, Alain Clark, Waylon, Lisa Lois of Kane, noem ze allemaal maar op. Het maakt gewoon geen moer uit! (waarschijnlijk omdat het "liedje" of de artiest er waarschijnlijk allang niet meer toe doet, maar....dat het er meer om gaat welke -politieke- belangen bepaalde landen bij elkaar hebben????)(oeps....heb ik het toch hardop gezegd)

Wat trouwens ook vreemd is: er kon al gestemd worden toen het festival net begonnen was. Hoe kun je nu stemmen op een liedje als je het nog niet eens gehoord hebt?
En als we dan toch naar kwaliteit gaan kijken: die jongen van de inzending uit Israel stond gewoon regelrecht VALS te zingen! Maar die is natuurlijk uiteraard wèl door! (en dat terwijl Israel eigenlijk niet eens een Europees land is - net zoals Azerbeidzjan en Turkije enzovoort - dus de naam "Eurovisie" Songfestival slaat eigenlijk sowieso nergens meer op, zeker niet als je ziet dat er steeds meer Balkan landen meedoen en....vreemd genoeg er ook steeds meer Balkan landen doorgaan naar de finale....maarrrrrrrr, daar mag je natuurlijk weer niets over zeggen....dat mag je alleen maar denken!)

Maar goed, aan Sieneke heeft het niet gelegen. Een 18 jarige voor de leeuwen werpen met een door een ander opgedrongen liedje, dat misschien inderdaad een ietsiepietsie te folkoristisch is, alle kritiek over je heen krijgen die je je maar kunt bedenken, alsof dat nog niet genoeg is tussendoor ook nog een fikse keelonsteking cadeau krijgen, ik geef het je te doen. En als je dan toch opgewekt en enthousiast en bovendien ZUIVER gezongen (ondanks die eerdere keelproblemen!) het liedje weet te brengen, kan ik alleen maar zeggen: "chapeau"!

Ondanks dat Nederland dus niet door is, zullen we toch nog een soort van af moeten kicken van het "Shalalie" liedje, want....veel mensen staan er nog steeds 's morgens stiekem zingend mee op... (en dat terwijl waarschijnlijk het liedje dat morgen het Eurovisie Songfestival zal winnen, binnen no-time "vergeten" zal zijn! Denk daar maar eens over na!)

Wanneer je de Nederlandse folklore, het draaiorgel en de dansende poppen zou vervangen door pink caddilacs, jukeboxen, petticoats en vetkuiven, dan laten The Baseballs (uit Duitsland) op het filmpje hieronder in ieder geval horen hoe "Shalalie" in de "fifties" geklonken zou moeten hebben;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten