vrijdag 2 oktober 2009

Het zoveelste tramongeluk

tramongelukAl jaren en jaren klagen en discussiëren mensen uit Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein over de gevaarlijke oversteekplaatsen zónder slagboom op verschillende locaties bij de sneltram die tussen Utrecht en IJsselstein of Nieuwegein-Zuid rijdt.
Ik begrijp het eigenlijk sowieso niet waarom er op sommige plekken wèl slagbomen staan en op andere plekken weer niet (terwijl op sommige plaatsen, waar geen slagbomen zijn geplaatst, er toch ècht wel hele drukke en gevaarlijke verkeerssituaties aanwezig zijn).
Opvallend is dat er in IJsselstein minder ongelukken met de tram plaatsvinden omdat daar slagbomen zijn geplaatst. In Nieuwegein en Utrecht, waar dus beduidend minder slagbomen aanwezig zijn, zijn helaas veel meer ongelukken te betreuren.
Op sommige plekken staan dan stoplichten en signaleringssystemen i.p.v. slagbomen, maar...zelfs die werken niet altijd naar behoren en vaak moet je alsnog een paar keer links en rechts kijken voordat je oversteekt om gevaarlijke situaties te voorkomen. In Nieuwegein en Utrecht lijken de gemeentes echter nog steeds niet aan de slagbomen te willen, omdat dit voor meer "opstoppingen" in het verkeer zou zorgen.

Echter...zolang als die tram al rijdt hebben zich dus al verscheidene ongelukken voorgedaan, waarvan veel ernstig en enkelen zelfs met dodelijke afloop!

In de nacht van vrijdag 25 september op zaterdag 26 september j.l. was het wederom raak! Een snorfietser is onder de tram geraakt en op zondag 27 september is hij aan zijn verwondingen overleden. Het dodelijke slachtoffer was slechts 25 jaar jong.

Ricky BerrensIk kende het slachtoffer zelf niet, maar een collega van mijn werk kende hem goed en ook een neef van mij was bevriend met deze jongen; Ricky Berrens.
Uit de verhalen die je leest en hoort over Ricky kun je waarnemen dat het om een levenslustige jongen ging die hield van veel vrolijkheid, een jongen die ervan hield om van het leven een feest te maken.

De bloemenzee op de plaats van het ongeluk groeit.
Vandaag is Ricky begraven op begraafplaats Tolsteeg te Utrecht (waar ook mijn beide oma's en een opa begraven liggen). Wat moet dit een zware dag geweest zijn voor zijn ouders (en wat moeten zij nog een zware periode tegemoet gaan).

En dat alleen maar....omdat men in Nieuwegein en Utrecht het al jaren niet nodig vindt om meer veiligheid voor de mensen te creëren d.m.v. simpelweg slagbomen te plaatsen. Blijkbaar is een mensenleven nog steeds minder belangrijk dan dat je een paar minuutjes langer voor een dichte slagboom moet wachten.

Ricky....die is er niet meer.
Wanneer wordt men bij de gemeente eens wakker? Of...is het slechts een kwestie van wachten op het volgende (dodelijke) slachtoffer? Ik vrees helaas het ergste....

1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Toen ik voor het eerst in Nieuwegein liep kwam ik bijna zelf onder de tram. Het ging om de oversteek bij City Plaza stadshalte als je dus richting Halfords loopt. Levensgevaarlijk!! Ook mijn man is een vriend kwijtgeraakt door zo'n onbewaakte tramoversteekplaats. Heel triest, maar blijkbaar moeten er meerdere kalven verdrinken eer men de put dempt!

    BeantwoordenVerwijderen