dinsdag 14 september 2010

Last Christmas???

O.k., de zomer is al ruimschoots over zijn hoogtepunt heen, we gaan richting herfst. Aankomende dagen zal het, volgens de weersverwachting, hard gaan waaien.

Echter....lijkt het de laatste jaren wel of steeds meer mensen het liefst alvast eventjes 4 maanden door "skippen". Mensen die staan te trappelen en te popelen van ongeduld, omdat ze bijna niet kunnen wachten tot het december is, lijkt het wel....

Pepernoten liggen steeds eerder in de winkel.
Net als vorig jaar, ligt dit SINTERKLAAS strooigoed al vanaf AUGUSTUS in de winkel! (bij winkelketen Kruidvat zijn ze al reeds gesignaleerd!)

Onze dochter (bijna 6 jaar) gelooft nog heilig in Sinterklaas.
Zij heeft nog niet echt besef van tijd. Als zij pepernoten in de winkel ziet, is het haast onmogelijk om haar aan het verstand te brengen dat het nog ruim 4 maanden duurt voordat Sinterklaas naar Nederland komt.
Ze heeft geen idee hoe lang 4 maanden is.

Maar....het kan nog erger! Er zijn zelfs mensen die zichzelf al in de Kerst wanen! Jawel....vanmorgen stond de radio aan op Q music.
O.k., het "foute uur", dat wel (dus in dat opzicht...."fouter" dan fout kan bijna niet), maar.....ik dacht bij mezelf: "Hoor ik het nu goed?"
Ja hoor....het is nu september, maar....het was toch echt "Last Christmas" van Wham! dat uit de speakers knalde!
(van collega's heb overigens ook al reeds vernomen dat winkelketens zoals Blokker en Action op dit moment ook al kerstartikelen te koop aanbieden!)

Jongens....echt....ik vind Sinterklaas reuze gezellig en Kerstmis idem, maar....waarom kunnen we niet gewoon rustig met zijn allen afwachten tot het daadwerkelijk zover is? Waarom moet alles maar steeds sneller en steeds eerder? Waarom zo gehaast? Waarom niet gewoon alles op zijn tijd?

Waarom? Vercommercialisering! Alles draait maar steeds meer om geld, geld en nog eens geld!!

Natuurlijk mogen mensen van mij een zakje pepernoten kopen in augustus, als ze dat willen. Voor mijn part vreten ze iedere dag een gezinszak leeg!

Maar...toch...."iets" staat me tegen dat het allemaal steeds eerder en sneller komt. Je creëert er volgens mij ook "ongeduldige" en "verwende" (en daarmee misschien ook "ontevreden") mensen van! Als mensen iets willen, willen ze het tegenwoordig "NU" en niet pas over 4 maanden.

Het is net als met een creditkaart. Kun je die tv niet betalen? Ach...wat maakt het uit! Dan koop je hem toch gewoon nu! (en vervolgens leren mensen het "gewoon" vinden dat ze "schulden" hebben)
Geduld bewaren en geld sparen? Als je dat doet, dan "hoor je er niet meer bij", mensen vinden je dan maar "ouderwets".

En zo gaat het ook met Sinterklaas en Kerstmis. Als ik "NU" Sinterklaas wil vieren, dan hoef ik toch niet persé te wachten tot december? Ben je mal! Dat is zooooooo "ouderwets"!
Weet je wat? Zullen we dan ook maar meteen de paaseieren en paashazen gewoon het hele jaar door blijven verkopen? Zetten we de versierde paastakken gewoon naast de bont versierde kerstboom! Wat maakt het uit? Vieren we de geboorte en de kruiziging van Jezus gewoon in 1 keer, kan jou het schelen!

De zomer is net amper afgelopen en.....het liefst slaat men de herfst gewoon over, om maar in die ooooo zo gezellige wintertijd te zijn.
We hebben Helloween nog niet eens gehad! (jazeker, dat komt er ook nog eens bij! Moet je als winkel zijnde dus gewoon ruimte indelen voor zowel Helloween, Sinterklaas en Kerst! Moet kunnen!)

Mensen, echt...geduld, geduld, geduld!! Het lijkt wel of we dat steeds minder hebben. Waarom moet alles tegenwoordig altijd zo in de allerhoogste versnelling?

Nogmaals....als je pepernoten in augustus wilt kopen en ze liggen in de schappen, moet je dat vooral lekker doen, maar.....vind je ze in december dan nog net zo lekker of heb je ze, tegen die tijd dat het ècht Sinterklaas is, al lang en breed tegen gegeten?
Het is toch eigenlijk gewoon veel leuker om, net als vroeger, toen we zelf kinderen waren, helemaal vol verwachting uit te kijken naar die tijd? Dat je helemaal "opgewonden" was, als het daadwerkelijk Sinterklaas was? Dat je genoot van "het moment"?

Het lijkt wel of we dat steeds minder kunnen met zijn allen. "Genieten", tevreden zijn met wat je hebt. We hebben steeds meer, we kunnen steeds meer, we hebben alles steeds sneller tot onze beschikking als we dat willen, maar......we zijn steeds korter "blij" met iets, we zijn vaak sneller "uitgekeken" op dingen, we kunnen ons steeds minder "verheugen" op dingen omdat we dingen als "vanzelfsprekend" beschouwen, we zijn steeds minder "tevreden". We raken sneller geïrriteerd als we dingen niet zo snel mogelijk kunnen krijgen (en dan zijn we vaak nog kieskeurig ook).

Dan ben ik misschien maar "ouderwets", maar....toch hoop ik dat we hier binnen het gezin de "tradities" zo veel mogelijk kunnen bewaren zoals ze "horen" te zijn. Eerst zomer, dan herfst, dan pas winter, dan pas Sinterklaas en daarna pas Kerstmis....en niet alles als in 1 grote cocktail tegelijkertijd bij elkaar! Alles op zijn tijd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten