dinsdag 12 januari 2010

Elke dag zijn er mensen, die de wereld zomaar verbeteren....

Miep Gies
I n M e m o r i a m
Miep Gies
Wenen, 15 februari 1909 - † Westfriesland, 11 januari 2010


De titel van deze blog komt uit het nummer "Helden" van zanger Xander de Buisonjé. Het refrein van dit nummer flitste vandaag eigenlijk de hele dag voorbij in mijn hoofd, toen ik vanmorgen op de radio hoorde dat Miep Gies gisterenavond op 100 jarige leeftijd is overleden (volgende maand zou ze 101 jaar zijn geworden!).

Als Miep Gies er niet was geweest, zou de wereld waarschijnlijk nooit kennis hebben gemaakt met het nu inmiddels wereldberoemde boek "Het Dagboek van Anne Frank".
Tijdens de 2e wereldoorlog hielp zij Anne Frank en haar familie aan voedsel e.d. tijdens hun onderduikperiode in Het Achterhuis.
Nadat Anne Frank en haar familie opgepakt waren door de Duitsers, heeft Miep Gies de "dagboeken" van Anne Frank nog weten te redden. Ze had ze bewaard voor het geval Anne Frank ooit weer thuis zou komen. Helaas weten we allemaal dat Anne Frank de verschrikkingen van de consentratiekampen niet heeft overleeft. De enige die levend terugkwam, was de vader van Anne Frank, meneer Otto Frank. Toen duidelijk werd dat Anne nooit meer thuis zou komen, heeft Miep Gies op een gegeven moment de dagboeken van Anne toch aan haar vader overhandigd, met de woorden: "Dit is de erfenis van uw dochter Anne". De rest is inmiddels wereldgeschiedenis.

Talloze films en toneelstukken werden er over Anne Frank gemaakt. Er is zelfs een wassenbeeld van Anne Frank gemaakt in Madame Tussaud.
Wereldwijd werd Anne Frank een symbool voor wat er met de Joodse gemeenschap is gebeurd in de 2e wereldoorlog.

Maar....tijdens die 2e wereldoorlog kon men nog niet in de toekomst kijken en wist men ook niet dat het dagboek van Anne later zo beroemd zou worden. Anne Frank was een normale tiener in abnormale omstandigheden, samen met haar familie zat zij ondergedoken. Niemand wist hoe lang dit zou duren en hoe het zou aflopen.
Ook Miep Gies wist dit niet. Dag in, dag uit, waagde ook zij haar eigen leven door de familie Frank te helpen. Een "stille held"....waarover dat liedje van Xander de Buisonjé gaat, want....Miep Gies vond zichzelf geen held. Ze vond het de normaalste zaak van de wereld dat ze de familie Frank hielp.

Als tiener heb ik uiteraard ook het dagboek van Anne Frank gelezen, maar ook aanverwante boeken, waaronder ook het boek dat Miep Gies zelf heeft geschreven over de periode in het Achterhuis. Het toneelstuk over Anne Frank dat tot op heden de meeste indruk op mij heeft gemaakt is toch het stuk met Jip Wijngaarden in de hoofdrol. Ook heb ik ooit Het Achterhuis, dat nu als museum dient, bezocht en dat heeft veel indruk op mij achtergelaten.

Vandaag werd Miep Gies overigens ook in stilte begraven, dus....de laatst nog levende persoon in de hele geschiedenis rondom Anne Frank is er nu echt niet meer.

Voor mensen als Miep Gies kun je alleen maar ongelooflijk diep respect hebben, want......

Elke dag zijn er mensen die de wereld zomaar verbeteren
Het zijn degenen die we niet kennen
Het zijn de onbezongen helden
Ze vallen niet graag op
Geen aandacht of schouderklop
Ze bewegen zich in stilte
Daar vind je de ware helden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten