woensdag 25 juli 2012

Wellbuilding

Op 10 juli jl schreef ik in mijn blog nog een heel stuk over mijn persoonlijke ervaringen t.a.v. het Antonius Ziekenhuis. Het ziekenhuis had voor het 2e jaar met winst gedraaid, maar liefst 9.766.000 euro! Alle werknemers mogen voor 100 euro iets leuks doen, kopen of opzetten. Vorig jaar waren er al iPads en dus besloot het ziekenhuis in 2011 ook maar een WiFi netwerk aan te leggen.
Er wordt dit jaar nog gespeculeerd wat ze met een "half miljoen" (!!) gaan doen. Men is er nog niet over uit of het een uitje wordt naar Het Dolfinarium, een kookworkshop gevolgd door een boottochtje, etc.
Ziekenhuisgebouwen, oorspronkelijk het "Ouderijn Ziekenhuis" en het "Overvecht Ziekenhuis" (beiden in Utrecht) zijn inmiddels ook eigendom van het Antonius Ziekenhuis, evenals Polikliniek Houten, Vleuterweide en Kaakchirurgie Utrecht-De Meern. Een peperduur kantoor vlakbij ons in de buurt was al reeds omgedoopt tot de "St. Antonius academie".
En zo breidt het marktwerken van het Antonius Ziekenhuis zich steeds verder uit.
Het mag en moet allemaal steeds meer en steeds luxer. Blijkbaar is het Antonius Ziekenhuis dus 1 van de weinige bedrijven die zich in deze tijd van crisis niet zo heel erg druk hoeft te maken over hun financiële beslommeringen.
En dat terwijl (zie mijn eerdere verhaal in mijn blog) een ontbijt, een lunch, een diner, een kraamverbandje en noem het allemaal maar op, er allemaal niet af kon, want "daar kon men niet aan beginnen, dat werd te duur!"

Steeds minder mensen kunnen hun zorg betalen. Ik ken (persoonlijk) verhalen van mensen die momenteel "rood" staan of zich bepaalde basisbehoeften moeten ontzeggen, omdat ze anders de zorg die ze nodig hebben, niet kunnen betalen of niet krijgen! Dit soort verhalen worden steeds schrijnender en erger!
Ik voer op mijn werk bijna dagelijks documenten in (voor welke bedrijven dat is houd ik voor mezelf i.v.m. privacy) van mensen die vragen of hun premie alsjeblieft verlaagd kan worden of mensen willen bepaalde verzekeringen afkopen, omdat ze zelf letterlijk aangeven dat ze het financieel niet meer kunnen ophoesten!


In deze tijd van crisis zie je al maandenlang overal lege kantoorpanden staan.
Of het nu Nieuwegein, Utrecht, Houten, IJsselstein is of elders in het land, dat maakt eigenlijk niet zo heel erg veel verschil. Overal staan dure panden leeg. Bedrijven raken failliet of kunnen de dure huur niet meer betalen. Voorlopig zie ik daar ook niet echt verandering in komen.

Echter 1 van de weinige bedrijven die er blijkbaar geen enkele moeite mee heeft om zo'n peperduur kantoorpand te kunnen betalen is....jaja, u raadt het al.....inderdaad...het St. Antonius Ziekenhuis!

Het aangrenzende kantoorpand van de "St. Antonius Academie" heeft men er namelijk inmiddels ook maar "gewoon bijgehuurd"! Morgen (donderdag 26 juli 2012) is er "open dag", hetgeen wordt gepresenteerd met een heuse "borrel". Het moet natuurlijk wel "internationaal" meekomen, dus men heeft er meteen maar een "flitsende moderne" Engelse naam aan gegeven: "The Wellbuilding".
Met een perfect en flitsend "marketing" verhaal wordt op de eveneens flitsende nieuwe website reclame gemaakt voor deze nieuwe "eyecatcher" (ik heb dit woord niet zelf verzonnen, ik "citeer" slechts van de website) in Nieuwegein. Inmiddels is reeds 50% van het pand in beslag genomen door St. Antonius Academie, McKesson en Stichting Fluenta. Maarrrrrr....het St. Antonius Ziekenhuis breidt per 1 augustus 2012 flink uit en huurt ruim twee verdiepingen extra voor diverse afdelingen!! (jawel, er wordt dus weer flinke "winst" verwacht!) Er is dus nog plaats voor nieuwe huurders op het gebied van "health & wellness"...
Er wordt een marketingverhaal verteld waar de meeste reclamebureaus nog een puntje aan kunnen zuigen!

Natuurlijk zul je in deze tijd op behoorlijk commerciële basis bezig moeten zijn, om als bedrijf het hoofd boven water te kunnen houden. Echter wanneer al het geld dat verdiend wordt aan patiënten, niet weer terug komt bij de patiënten zelf (want die liggen inmiddels bijna letterlijk krom, omdat ze de zorg niet meer kunnen betalen), maar dit wel wordt besteed aan nieuwe kantoorpanden, nieuwe websites, nieuwe reclame, marketingbureaus, iPads voor personeel, bedrijfsuitjes, WiFi netwerken aanleggen, nieuwe vrachtwagens met groot St. Antonius logo erop, en ga zo maar door......dan gaat er volgens mij toch iets niet helemaal lekker.

Het komt allemaal uiteindelijk ten goede aan betere zorg voor de patiënten? Ja, natuuuuuurlijk, gelooft u het zelf? De zorg in Nederland gaat er alleen maar op achteruit, dat zie je overal om je heen gebeuren.
Mensen slaan bezoeken aan de tandarts maar steeds meer over (er zijn mensen die mij dat persoonlijk verteld hebben), wanneer er bijvoorbeeld een kies gevuld moet worden, omdat ze het zich letterlijk financieel niet kunnen veroorloven! Sommige mensen raken onverzekerd, omdat ze de premie van hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Er wordt overal steeds meer bezuinigd.
Mensen die pensioen krijgen, ontvangen inmiddels brieven dat hun pensioen binnenkort "omlaag" gaat. En zo gebeurt het dat oudere mensen, die hun leven lang hard gewerkt hebben, die gewoon RECHT hebben op hun pensioen, en die het al met minder moeten doen er straks nóg verder op achteruit gaan (en inmiddels hebben diezelfde mensen een officiële brief gekregen dat het bedrag straks nóg verder omlaag gaat!).
Mensen die mondkanker hebben gehad, allerlei therapieën en andere hulp nodig hebben, omdat ze anders niet "normaal" kunnen eten, moeten inmiddels letterlijk rood gaan staan, omdat de hulp niet meer vergoed wordt door de zorgverzekering. Echter heeft deze mevrouw de hulp hard nodig, puur om te overleven! Dus....staat ze rood, omdat de hulp (die vrij duur is) tegenwoordig uit "eigen zak" betaald moet worden.
Kraamvrouwen, die na 3 dagen plotseling geen "kraamvrouw" meer zijn, vanwege een verzekeringskwestie (zie mijn vorige verhaal), krijgen geen zorg meer, worden niet meer gewassen, worden niet meer gecontroleerd, krijgen geen eten of kraamverband, en ga zo maar door.....want dat is te duur!
Nee, natúúúúrlijk kan het St. Antonius zich dat soort dingen niet veroorloven, ook niet uit "eigen zak".....want.....marktwerking en winst voor je bedrijf is natuurlijk veel belangrijker dan de uiteindelijke zorg voor je patiënten! (want dat laatste levert namelijk niets op, dat kost alleen maar geld!)

Health & Wellness? Tja, voor commerciële doeleinden, marktwerking en de winst, waarmee het bedrijf zich nog verder kan verrijken en uitbreiden, maar niet voor u als patiënt......nee, niet voor u!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten