woensdag 20 april 2011

Alphen

Wat gaat er in vredesnaam om in het hoofd van een 24 jarige jongen...als hij de ene dag nog paastakken gaat kopen bij een bloemist....en de volgende dag schiet hij diezelfde bloemist keihard neer...? Die bloemist heeft het uiteindelijk wel overleefd (vraag niet hoe), maar...loopt nog steeds met een kogel in zijn lijf die nog niet verwijderd kan worden.

Zaterdag 9 april.... Het was een stralende zonnige dag. We hadden hier in de achtertuin "bandoverleg" (van mijn band After The Silence). Iets dat we eens in de zoveel tijd doen, om dingen over de band te bespreken die we liever niet onder het repeteren doen, omdat we dat eigenlijk "zonde van de tijd" vinden, plus dat je tijdens een repetitie toch niet zo gericht met een overleg bezig kunt zijn....denken wij...je wordt toch afgeleid op 1 of andere manier.

Opeens meldt iemand, die nieuwsberichten op zijn mobiele telefoon zit te lezen, iets over een schietpartij in Alphen a/d Rijn.... Pas nadat het bandoverleg heeft plaatsgevonden en we de 1e televisiebeelden zien, dringt pas echt tot ons door hoe erg en zorgwekkend de situatie is.

Uiteindelijk hebben 6 mensen de schietpartij niet overleefd (plus 1, de dader zelf, maakt het dodental in zijn totaliteit op 7 mensen).

Voorheen gebeurde zulke dingen eigenlijk "alleen maar in het buitenland"...in Amerika, of Duitsland....maar nu dus ook in Nederland.
De situatie deed ook een beetje denken aan het verschrikkelijke drama op Koninginnedag 2009 toen Karst T in Apeldoorn met zijn auto door de dranghekken en een hele menigte mensen reed, die op dat moment naar de Koninklijke stoet aan het kijken waren. Hierbij lieten 8 mensen het leven, waaronder Karst T zelf.


En nu had er op zaterdag 9 april eenzelfde soort drama afgespeeld, maar dan in Alphen a/d Rijn. Even na 12 uur 's middags vuurde een verwarde jongen, Tristan van der Vlis, honderden schoten af op willekeurige voorbijgangers in winkelcentrum De Ridderhof (een neef van mijn vader en zijn vrouw wonen er vlakbij, maar waren daar die dag gelukkig niet aanwezig) (mijn zoon is ook wel eens op het bewuste winkelcentrum geweest en....ook bij het Albert Heijn filiaal waar de dader andere mensen en zichzelf doodschoot). Gezien de hoeveelheid schoten die de dader heeft afgevuurd, mag het eigenlijk nog een wonder heten dat er niet nog meer (dodelijke) slachtoffers zijn gevallen!

Ik word alleen wel een beetje moe van alle programma's waarin deze schietpartij zo "uitgemolken" wordt met psychologen enzovoort. Ellenlange gesprekken over "hoe dit soort dingen te voorkomen" etc. Terwijl ik dan bij mezelf denk...volgens mij kun je dit soort dingen, hoe triest ook, gewoon helaas nooit voorkomen!

Toch vanmiddag even naar de herdenking op tv bij de NOS gekeken. Dan zie je 6 pilaren op het podium met bloemen, die symbool staan voor de 6 neergeschoten slachtoffers die de schietpartij helaas niet hebben overleefd. (wat ik persoonlijk wel mooi vond is dat toen alle namen van de overleden slachtoffers werden opgenoemd, alle pilaren stuk voor stuk middels een "spotlight" verlicht werden)
   
Onder de dodelijke slachtoffers 1 man die nota bene gevlucht was uit Syrië omdat het daar niet veilig was en dan in Nederland wordt doodgeschoten. Ook die mevrouw van die kledingwinkel, Margriet ter Haar (zoals bijna iedere Nederlander haar naam nu zal kennen), die nog uit alle macht andere mensen probeerde veilig te stellen en eigenlijk anderen daadwerkelijk het leven heeft gered, maar...het uiteindelijk met haar eigen leven moest bekopen (die mevrouw verdient, als het aan mij persoonlijk ligt, postuum een koninklijke onderscheiding!).
Maar ook een echtpaar, beiden omgekomen....en die daarom 2 pleegkinderen achterlaten. Het zijn verschrikkelijke verhalen.
Tegelijkertijd moet ik dan ook denken aan de familie van Tristan van der Vlis. Zijn ouders.... Wat voor een periode gaan die mensen door? Ook voor hen is dit vreselijk! Zij hebben hier ook nooit om gevraagd! Hier ga ja als ouder zijnde toch nooit van uit, dat jouw kind op latere leeftijd zoiets verschrikkelijks veroorzaakt? Zoiets wil je als ouder natuurlijk nooit. Als je kinderen krijgt, hoop je dat ze in goede gezondheid opgroeien en evenwichtige mensen worden. Daarom is het voor de familie van Tristan net zo verschrikkelijk als voor de slachtoffers (voor zover zij eigenlijk niet gewoon beiden slachtoffer zijn van deze ramp).

Zoals ik mijn blog al begon....wat gaat er gaat er om in het hoofd van zo'n jongen als hij de ene dag paastakken koopt bij de bloemist en de volgende dag diezelfde man neerschiet? Je begrijpt het niet....en wil het misschien ook niet eens begrijpen.

Toch ga je (onbewust?) zelf ook op een andere manier dan voorheen naar een winkelcentrum. Want in principe kan zoiets overal gebeuren.
Het is misschien onzin om nu ineens overal "beren op de weg" te zien, want...zo'n situatie als in Alphen....dat gebeurt natuurlijk (gelukkig) maar zelden.

Toch...vind ik het wel tekenend voor hoe de maatschappij tegenwoordig in elkaar zit. De maatschappij wordt steeds meer veeleisend, alles moet beter, sneller, enzovoort. Mensen zijn steeds meer op zichzelf, de maatschappij wordt steeds individualistischer.
Door de komst van internet lijkt het alsof we steeds meer met elkaar verbonden zijn, maar....mede door internet zonderen ook steeds meer mensen zich af!
Vroeger sprak je gewoon af met vrienden.....tegenwoordig wordt er steeds meer "gechat"....
Dit soort dingen hoeven natuurlijk niet persé altijd meteen naar zorgwekkende situaties te leiden en heus niet alle jongeren die schietspelletjes op de computer spelen zijn potentiële moordenaars. Dat is natuurlijk grote onzin!
Maar....er is wel iets veranderd in onze maatschappij!
Vroeger zei je netjes goedemorgen of goedemiddag tegen de chauffeur als je de bus in stapte. Tegenwoordig....is zo'n buschauffeur ook niet meer zijn leven zeker. Mensen stappen chagrijnig de bus in of....als het even tegen zit, kan die chauffeur zelfs een knal voor zijn hoofd krijgen (of erger).
Als je iemand tegenwoordig al een paar seconden te lang aankijkt, heb je soms al een reden voor een conflict!
Waarom zijn mensen tegenwoordig zo ongeduldig, zo grimmig, zo...niet sociaal tegenover elkaar?

Als ik soms lees dat tegenwoordig wel eens leraren op school in elkaar geslagen worden....omdat een leerling bijvoorbeeld een slecht cijfer heeft gekregen... Jongens, waar gaat dit naar toe? Wij zaten vroeger ook wel eens te "keten" in de klas, maar....daar bleef het dan ook bij! Je had tenminste nog enigszins respect t.o.v. je leraar!

Mensen vinden tegenwoordig dat je alles maar mag en kunt zeggen.
Maar soms verandert "vrijheid van meningsuiting" in sommige situaties ineens in een "gebrek aan respect"!

De maatschappij wordt steeds grimmiger, steeds agressiever, steeds minder met respect, steeds onpersoonlijker, steeds meer "ikke ikke ikke en de rest kan..."....

Ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die het persoonlijk in zo'n maatschappij niet redden er gaandeweg andere en er extremere ideeën op na gaan houden en...in sommige gevallen zal het zelfs escaleren.

Is dat misschien ook bij Tristan van der Vlis gebeurd? Ik weet het niet, ik durf het niet te zeggen. Maar griezelig vind ik het wel....dat een (wat ik tenminste uit verhalen heb begrepen) "stille" wat verlegen jongen....ineens kan veranderen in zo'n verschrikkelijk dodelijk monster!

Je loopt eigenlijk nooit meer echt argeloos in een winkelcentrum of een pretpark of andere plekken waar veel mensen zijn. Overal lijkt tegenwoordig het gevaar op de loer te liggen. Zelfs op scholen en kinderdagverblijven....is de veiligheid (van kinderen in dit geval) niet meer gewaarborgd.

Dan kun je jezelf gaan opsluiten....jezelf nergens meer vertonen...maar dat is de bedoeling denk ik niet. Het lost immers ook niets op.
Het enige is toch proberen om op een zo aangenaam mogelijke manier verder te leven en er iets van te maken met zijn allen.

Maar 1 ding wordt eigenlijk toch wel weer duidelijk.
Het klinkt zo cliché, maar....geniet van het leven....zoals vandaag bijvoorbeeld van het zonnetje...het zijn van die kleine dingen allemaal, maar.....het leven kan zomaar ineens over zijn, dus probeer er iets van te maken!

De slachtoffers en nabestaanden van de ramp op 9 april 2011 in Alphen a/d Rijn wens ik in ieder geval heel erg veel sterkte toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten