maandag 5 november 2012

Pesten

Pesten en gepest worden.... In mijn ogen een groot maatschappelijk probleem.
Tim Ribberink (1 januari 1992 - 1 november 2012) kon het niet meer aan en stapte uit het leven, slechts 20 jaar jong...

Veel mensen vinden dat wanneer iemand gepest wordt, dat diegene daar zelf debet aan is. Diegene gedraagt zich misschien anders dan de rest, draagt misschien andere kleding dan de rest, heeft een andere geaardheid of huidskleur dan de rest, of wat er ook voor vage reden moet zijn om iemand te "pesten". Andere mensen vinden weer dat "de leraren" of de "ouders" er debet aan zijn, want die hebben er niets aan gedaan. Maar....hoe was die slogan ook alweer? De Maatschappij....dat zijn WIJ!!

Er zijn mensen die vinden dat mensen die gepest worden, niet "sterk genoeg" zijn opgevoed. Het heeft er echter geen bal mee te maken of je "sterk" of "zwak" in het leven staat. Het kan iedereen overkomen!
Pesten gebeurt in het geniep, als niemand het ziet. Niet alleen onder schooltijd, maar ook daarbuiten!
Pesten gebeurt stelselmatig. Iedere dag! Jaar in, jaar uit, als je even pech hebt.
Pesten gebeurt door groepen. Meestal zijn daar 1 of 2 die het voortouw nemen, de rest zijn "meelopers".
Je moet in je eentje opboksen tegen een hele groep. Kansloos dus.
Mensen die gepest worden lopen er niet mee te koop. Meestal weten de ouders het dus niet eens. Signalen die iemand uitzendt, worden vaak niet eens opgemerkt, ook niet door leerkrachten. Dat is geen onwelwillendheid, maar mensen zien het gewoon niet!

Peter van der Vorst maakt het programma "gepest". Waarschijnlijk heeft iedereen het wel een keertje gezien. Mensen ondervinden als volwassene nog steeds psychische hinder van hetgeen ze als kind hebben meegemaakt, terwijl de pesters jaren later zich van geen kwaad bewust meer zijn (zeggen ze....). Sommige mensen zijn "overlevers". Ze komen ooit het pesten te boven, al zullen de psychische wonden nooit meer compleet helen. Echter zijn er ook mensen bij wie op een dag er iets "knapt"....
Zo iemand was Tim Ribberink. Het was genoeg geweest. Hij kon er niet meer tegen.

Heel social media was vandaag in rep en roer. Iedereen vindt dat "pesten moet stoppen", maar.....ik weet helaas uit ervaring dat pesten nooit ophoudt. Ook niet na zo'n verschrikkelijke overlijdensadvertentie. Mensen zijn onverbeterlijk, mensen kunnen verschrikkelijk zijn en "Pesten" is 1 van de meest afgrijselijke eigenschappen dat helaas iedere keer weer voor blijft komen in deze maatschappij. Ook vandaag, maar ook in de toekomst. Peter van der Vorst verdient voor wat mij betreft een televisieprijs, want ik vind het steengoed dat hij het aandurft aandacht aan dit probleem te schenken. Alleen zou het zo mooi zijn als mensen er ook daadwerkelijk iets van opstaken. Dan worden er in de toekomst mensen als Tim Ribberink misschien niet meer zodanig gekwetst dat ze ervoor kiezen om uit het leven te stappen.

Of je nu klein, dik, dun, lang, zwart, geel, blank, brildragend, homo, etc., etc bent. Laat iedereen alsjeblieft in zijn of haar waarde. En inderdaad: STOP HET PESTEN! Het is genoeg geweest!! Wijs niet met je vinger naar anderen, maar begin bij jezelf! De Maatschappij....dat zijn WIJ! Zorg dus een beetje goed voor elkaar! Niemand verdient het om buitengesloten of gepest te worden. "Schelden doet geen pijn" zeiden ze vroeger. Ik heb nog nooit zulke BULLSHIT gehoord!

Rust zacht Tim Ribberink. Alle nabestaanden heel veel sterkte toegewenst!