donderdag 3 november 2011

Kanjer Guusje


Kanjer Guusje uit Kaatsheuvel
* 23 mei 2001 - † 30 oktober 2011

Van oorsprong ben ik Christelijk Protestant opgevoed. Ik ben dus opgevoed met het idee dat "daarboven" "iets" of "iemand" bestaat....of....zoals Christenen eigenlijk vaak zeggen "God is overal"....
Toch vraag ik mezelf regelmatig af: "Als er een God bestaat, waarom staat Hij dan zoveel leed toe op deze wereld?" Waarom moeten sommige mensen vaak zoveel ellende doorstaan? En waarom...blijft zelfs kleine kinderen niets bespaard?

Via een twitter account van een "bekende Nederlander" kwam ik terecht op de website www.kanjerguusje.nl. Het is een blog die geschreven is door Lowie van Gorp, vader van 6 kinderen, waaronder "Guusje".
Guusje, geboren op 23 mei 2001, bleek ernstig ziek te zijn. Vanaf 31 maart 2011 kregen haar ouders dit verschrikkelijke nieuws. Guusje had een zeldzame vasculaire tumor in haar linkerlong. Iets dat nooit eerder gezien was bij kinderen. Verwijdering van deze tumor door middel van een operatie was helaas niet mogelijk (er is wel een poging daartoe gedaan).
Guusje heeft chemotherapie gekregen, maar dit mocht helaas niet baten.

Ik ken Guusje en haar familie niet persoonlijk, maar toch leefde ik mee met de emotionele verhalen die Guusjes vader schreef. Iedere keer weer, bij ieder nieuw verhaal, opnieuw een brok in de keel.
Het klinkt misschien heel erg cliché, maar sinds ik zelf moeder ben, kan ik me het leed van andere kinderen heel erg aantrekken. Ik zal vast niet de enige zijn.

Je voelt je machteloos, want je zou willen dat je de ziekte en de pijn kon wegnemen. Kleine kinderen horen geen pijn te lijden. Kleine kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen, videogames spelen, buiten spelen, zo nu en dan ook "lastig" kunnen zijn, als ze ergens geen zin in hebben.....
Kinderen zouden ten aller tijden immuun moeten zijn voor ernstige ziektes als kanker!

Ik stel wederom die vraag: "Waarom staat God dit toe?" Wat voor zin heeft het? Welke betekenis/bedoeling heeft het? Wil God ons iets duidelijk maken over de rug van een klein kind? Ik kan en wil het niet begrijpen of überhaupt ook maar de zin hiervan inzien!

Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat het niet lang meer zou duren voordat Guusje naar "de andere werkelijkheid" zou gaan, zoals haar blog beschrijft.
Het gevoel van machteloosheid wordt nog groter. Er wordt mensen gevraagd om "kaarsjes te branden". Veel meer kun je ook eigenlijk niet doen.
Het meisje is pas 10 jaar oud! Een meisje dat langzaam maar zeker zich voorbereidt op haar laatste reis. Ook al ken ik Guusje niet persoonlijk, toch neem je dit akelige gegeven mee naar bed, in de wetenschap dat het niet lang meer zal duren. Verschrikkelijk! Kan God geen gratie verlenen? Kan er niet toch een wonder gebeuren? Dat soort dingen gebeuren natuurlijk allemaal niet.

Zelfs op de dag van haar overlijden, zegt Guusje over de arts die haar iets wil toedienen: “Hij wil mij iets geven waarvan ik ga slapen. Dan word ik niet meer wakker. Dat wil ik niet.."
En later zegt Guusje “Maar dan ga ik dood. Dat wil ik niet. Ik wil blijven leven!”
Deze zinnen gaan je door merg en been. Dit meisje wil leven! Waarom is dat haar niet gegund?

Opvallend is dat Guusje lijkt af te wachten tot ze al haar familie gezien heeft en alle andere mensen die ze nog graag wilde zien. Guusje heeft echt "haar moment" afgewacht.

Zondag, om half 3 's middags blaast Guusje haar laatste adem uit. Omringd door haar familie en haar favoriete verpleegkundige.

Niet lang erna barst Twitter uit zijn voegen. Overal verschijnen tweets met #KanjerGuusje.
Het zou zogenaamd de laatste wens van Guusje zijn om 'Trending Topic" op Twitter te zijn. Dit verhaal blijkt achteraf niet zo te zijn. Toch....aan de andere kant heeft het wel "iets"....
Alsof heel Nederland Guusje uit wuift, alsof heel Nederland ballonnen oplaat, maar dan op een digitale manier. Zoiets....

Ik zie ook minder leuke tweets verschijnen. Mensen die er blijkbaar erg veel lol in hebben om het woord kanker op een totaal respectloze manier te misbruiken. Onverschillige mensen die "het allemaal maar onzin vinden, want er gaan iedere dag kinderen dood".....
Mensen die het allemaal maar een "ver van mijn bed show" vinden.
Het is niet te hopen dat die mensen zichzelf ooit een keertje tegenkomen, want....de ziekte kanker gaat ons helaas allemaal aan!!
Ja, er gaan iedere dag kinderen dood, maar....zodra wij daar als mens argeloos mee omgaan, dan is er iets goed mis! Iedereen verdient het leven, ook kinderen!!
Blijkbaar staat nog steeds niet iedereen erbij stil dat het leven kostbaar is! Het leven....en vooral GEZOND leven, is NIET vanzelfsprekend!
Niemand kan in de toekomst kijken, maar een ziekte als kanker, of de dood zelf....komt altijd onverwacht en en kan iedereen plotseling overkomen, niemand uitgezonderd, dus helaas ook kinderen niet.

Een 10-jarig meisje, overleden door de gevolgen van kanker.
Ja, er gaan iedere dag kinderen dood, maar ieder kind dat overlijdt is er 1 teveel! Laten we daar alsjeblieft nooit onverschillig over worden!

Zaterdag zal de crematie van Guusje plaatsvinden. Er wordt muziek gedraaid. Veel van Guus Meeuwis. Daar hield Guusje van.

Uit respect voor "Kanjer Guusje" en de wens van de familie: steun massaal "De kanjer ketting", KIKA of een ander doel gerelateerd aan kanker. DOEN!!

Dag lieve kleine Guusje, ik hoop dat je op een plek bent waar geen pijn meer is, rust zacht!

Haar ouders, broers, zussen, overige familie en vrienden wens ik de komende tijd ongelooflijk veel sterkte toe om dit verlies te dragen.

Zoals de vader van Guusje op zijn blog schrijft;
Zaterdag wordt Guusje een herinnering. Voor altijd.....

YouTube: Guus Meeuwis - De Weg