zaterdag 31 juli 2010

Camcorder

Wat ik me nog met name van mijn opa (van mijn moeders kant, want de opa van vaders kant heb ik helaas nooit gekend, hij overleed ruim 2 jaar voor mijn geboorte) herinner (ook de opa van mijn moeders kant is al enkele jaartjes niet meer onder ons) is dat hij heel vaak aan het fotograferen en aan het filmen was. Mijn opa had zelfs een donkere kamer en ontwikkelde vaak zelf zijn eigen foto's of hij liet dia's maken (ook iets dat je volgens mij nergens meer ziet, maar soms verlang ik nog wel eens terug naar gezellige familie dia avonden, met zo'n groot wit scherm in de huiskamer). Ook was mijn opa dus regelmatig met een filmcamera in de weer. Video bestond nog niet, dus dat waren van die films die je dan echt nog d.m.v. zo'n projector moest kijken (ook op zo'n wit scherm, die dus ook voor de dia's werd gebruikt). Zo'n filmcamera was een hele uitgave en een hele luxe in die tijd. Toch bestonden filmpjes geloof ik uit louter 3 minuten of zoiets dergelijks. Helemaal precies weet ik het niet meer.

Toen ergens in de jaren 80 verschenen de eerste videorecorders, waarmee je dus ook tv programma's kon opnemen. Dat was me wat! Tijdens verjaardagspartijtjes hoefden mijn ouders geen wit scherm meer op te zetten en de filmprojector neer te zetten. Nee...voortaan deed je een videofilm in je videorecorder. We hadden eerst Betamax, later dus VHS.
En toen....kwamen ook de eerste videocamera's!! I.p.v. 3 minuten kon je toen wel iets van anderhalf uur op een bandje zetten of zo.
Ik herinner me trouwens nog dat toen de videocamera's net in kwamen er op een gegeven moment zelfs een tv wedstrijd werd uitgezonden, ik meen bij de TROS, gepresenteerd door Wim Bosboom. Mensen konden zelf hun "mini filmpjes" inzenden. Mensen werden ineens heel creatief en er werden echt een soort van mini speelfilmpjes ingezonden. Voor die tijd was dat heel bijzonder.(internet bestond nog niet, dus laat staan film upload sites als YouTube e.d.)

Ik denk dat zo eind jaren 80, helemaal precies wanneer weet ik niet meer, mijn ouders ook hun eerste videocamera kochten. God allemachtig, als je het vergelijkt met de videocamera's van nu.....mijn ouders liepen te zeulen met een enorm bakbeest van een videocamera, een soort videobandjes die ongeveer de grootte hadden van cassettebandjes en de accu's die je ervoor nodig had waren ook ongeveer net zo groot als een cassettebandje, alleen dan wel ongeveer 3 á 4 keer de dikte ervan. De cameratas had qua formaat iets weg van wat je nu een weekendtas zou noemen. Maar ja...het was voor die tijd wèl een enorme luxe als je zoiets in huis had.

En dan nu....wordt er eigenlijk al enkele jaren door bijna niemand meer nog "analoog" gefilmd. Tegenwoordig gaat alles 9 van de 10 keer digitaal.

We konden het ons eigenlijk heel lang niet veroorloven, maar begin van dit jaar hebben we dan toch eindelijk zelf maar een "camcorder" (zoals dat inmiddels genoemd wordt) aangeschaft. Een niet al te dure, want dat valt helaas buiten ons budget, maar tegenwoordig zijn er ook hele leuke camcorders te verkrijgen in de "low budget" klasse. Het is een Samsung SMX K40SP Flashcam geworden. Geschikt voor o.a. 1080 full HD, hdmi etc., met 65x zoom lens. Het was misschien niet zo'n hele dure camera (voor ons duur genoeg) en misschien kan de camera lang niet zoveel als een hele uitgebreide "dure" camera, maar voor ons is het voldoende. Het is immers maar gewoon voor de hobby, gewoon voor bijzondere gebeurtenissen (voorstellingen van de kinderen op school, gebeurtenissen met onze band, vakanties, dat soort dingen). Omdat onze huidige computer het niet (meer) aankan, heb ik nog geen pogingen gedaan tot het bewerken van filmpjes enzovoort, dus hoe dat in zijn werk gaat weet ik nog niet, daar moet ik allemaal nog achter zien te komen. Voorlopig al best wel leuke dingen ermee gefilmd. Volgens mij ook best helder qua beeldkwaliteit enzo, dus....voor het geld dat de camera heeft gekost best een leuk ding voor die prijs. En het formaat? Het past zo in de palm van mijn hand. Wat een wereld van verschil met vroeger met die camera die mijn ouders vroeger hadden! Géén grote zware tassen meer meezeulen, wat een opluchting!
Geen grote cassettes meer mee om de film mee op te nemen, maar van die kleine SDHC 8GB kaartjes. Dit scheelt ook aanzienlijk als je een zwakke rug hebt. Als ik vroeger die camera van mijn ouders mee had, dan voelde ik het wel aan mijn rug, daar heb ik nu gelukkig geen last meer van.

Toch is het wel eens handig om je handen vrij te hebben (of als je zelf ook eens op de film verschijnt i.p.v. alleen maar anderen, omdat jij nu eenmaal degene bent die altijd staat te filmen....), dus...heb ik onlangs ook een statief erbij gekocht. Een Hama star 63 tripod (met 2 waterpassers erin verwerkt). Een betrekkelijk voordelige statief, eenvoudig in de bediening. Geen uitgebreid duur ding, helemaal niet nodig in mijn geval. Ik gebruik het immers slechts hobbymatig.
Als ik wel eens tijdens voetbalwedstrijden op tv die fotografen langs de kant zie zitten met zo'n enorme joekel van een lens op die fotocamera's, dan kan ik me voorstellen dat je inderdaad een wat duurder en beter statief nodig hebt, maar in mijn geval voldoet zo'n eenvoudig ding prima. Ik had nog nooit met een statief gewerkt, maar je kunt er wel hele leuke dingen mee doen. Ik had gedacht dat het misschien moeilijk uit te vouwen was enzovoort, maar dat viel gelukkig hartstikke mee.

Onlangs las ik ergens dat er zelfs al een 3D videocamera op de markt is gekomen. Daar ben ik best wel benieuwd naar. Ook naar hoe dit soort dingen zich in de toekomst gaan ontwikkelen.

Soms vraag ik me wel eens af....mijn opa, die ik dus nooit gekend heb...als die nog eens terug zou komen op aarde? Dan denkt die man volgens mij dat hij in een "science fiction" film is beland.
Bijna iedereen heeft een auto, bijna iedereen heeft een tv (kleuren tv nota bene!), video/dvd, alle uitvindingen die sinds ongeveer 40 jaar geleden zijn uitgevonden.... Het is toch eigenlijk allemaal maar een wonder! Om op de camcorder terug te komen....eigenlijk bijna niet te filmen!

Computer ergernissen

Computers? Ik heb er altijd een soort van haat/liefde verhouding mee. Het zijn leuke dingen om mee te werken zolang ze doen wat ze horen te doen, of althans...als ze hetgeen doen dat je eigenlijk van ze verwacht, of wat je hoopt dat ze doen, maar als dat niet het geval is....??? Dan heb je wel eens de neiging om zo'n ding meteen in de kliko te deponeren (en dan druk ik me nog netjes uit).
Ongeveer zo'n 5 jaar geleden onze pc gekocht. Alleen de pest met die dingen is dat zodra je er de winkel mee uitloopt, ze eigenlijk meteen alweer gedateerd zijn, omdat de ontwikkelingen op het gebied van pc's natuurlijk ook niet stil staan. De harde schijf van onze pc bedraagt zo'n 150 GB! Tegenwoordig bevatten pc's al 1 TB, dus daar kan onze pc iets meer dan 6 keer in, bij wijze van spreken (ik heb zelfs al pc's gezien van 2 TB, dus.....zoals ik al zei, zodra je een pc zou kopen met 1 TB, is hij eigenlijk alweer gedateerd, want de ontwikkelingen staan niet stil).

De pc wordt hier redelijk intensief gebruikt en dan druk ik me nog heel bescheiden uit. Ik maak er websites mee en bewerk afbeeldingen (slechts hobby matig, dus niet voor mijn beroep of zoiets dergelijks), dus de programma's die ik daarvoor gebruik zijn al redelijk zwaar. Verder natuurlijk veel internet, bestanden downloaden (en ga nu niet met dat vingertje wijzen, want dat doet zowat iedereen!), onze zoon doet veel aan online gamen, er worden YouTube filmpjes bekeken (dat ook veel geheugen vraagt, hebben we gemerkt) en ga zo maar door.
Na onze pc zo'n 5 jaar mishandeld te hebben (zo noem ik het altijd maar), is onze pc zich daar ook zo ongeveer naar gaan gedragen. Hij werkt steeds trager (geen stof, pas nog gecheckt). Wel wat bestanden eraf gegooid, maar dat helpt, zelfs met defragmenteren of schijfopruiming enzovoort, niet meer.
Outlook is al helemáál een drama, want dat programma slaat helemaal vast, dus ik heb al zeker 3 weken geen mail meer kunnen lezen, laat staan versturen (natuurlijk wel met gmail, maar mijn gewone accounts dus niet). Van de week wilde ik mijn bankzaken doen om de maandelijkse rekeningen over te maken. Ik heb geloof ik wel iets van 4 keer opnieuw moeten opstarten, omdat de pc vast sloeg (ik zal maar niet herhalen wat ik toen allemaal geroepen heb). Het wordt steeds erger en erger.

Al met al....ik ben eigenlijk aan een nieuwe pc toe. Maar ja, aangezien ik nog steeds geen geldboompje in de tuin heb staan, wordt dat dus nog een hele tour om uit te vissen waar ik "zoveel mogelijk voor weinig" kan krijgen..... Voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Ja, zo klinkt het eigenlijk wel een beetje, maar....eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als met downloaden. Mensen hebben vaak de neiging om met dat vingertje te gaan wijzen, maar zelf willen en doen ze precies hetzelfde, dus....nu vooral niet de pot gaan verwijten dat de ketel zwart ziet, niet waar? Ergens advies gevraagd bij een computer winkel. Ik kreeg meteen een offerte doorgemaild, waarbij prijzen stonden dat ik dacht van: "Doe eens ff normaal!" Die dacht zeker dat geld hier geen enkele rol speelt. Nou, helaas pindakaas, voor zowel die winkel als voor mezelf. Ja, natuurlijk wil ik zo'n uitgebreide snoepwinkel met de allernieuwste snufjes gráág binnenhalen, maar....ookal zing ik al wat jaartjes in een rockband, ik behoor nog steeds niet tot die groep artiesten die wekelijks bij MTV cribs hun "bescheiden optrekje" laat zien met 5 badkamers, een "living" (i.p.v. huiskamer) waar de omtrek van mijn huis wel 6 keer in past, die 6 nieuwe auto's kan laten zien, zoals de nieuwste Rolls, Bentley of noem maar op. Was dat maar waar....

Nou ja, ik ben dus momenteel op zoek naar een nieuwe pc. Het liefst eentje die veel vermogen aankan, die snel werkt (en ook is voorbereid op de steeds hogere internetsnelheden van tegenwoordig) en waar ik voorlopig de komende 5 jaar weer mee vooruit kan (liefst langer natuurlijk). Het valt alleen niet mee om de wensen ook overeen te laten komen met een gewenste prijs dat enigszins binnen ons budget valt. Eigenlijk past niet 1 pc binnen ons budget, als je begrijpt wat ik bedoel.....(money's too tight to mention.....om een oude songtekst van Simply Red maar eens aan te halen), maar er zal er toch weer eentje moeten komen. Móeten ja...dat heb je goed gelezen! Tegenwoordig wordt er eigenlijk toch wel van je verwacht dat je een pc met internetverbinding thuis hebt, zoals bijvoorbeeld met bankzaken, maar ook bepaalde correspondentie vanuit je werk, maar verder gebruiken wij hem natuurlijk ook voor veel dingen, zoals de band (correspondentie, website bijhouden enzovoort) en nog ontelbaar andere dingen. En....zónder pc.....word ik héél erg chagrijnig! Ontwenningsverschijnselen? Ja, daar lijkt het wel zo ongeveer op. Het is erg, ik weet het, maar toch is het zo.

Een weekje op vakantie....en dan zónder pc/internet? Wat een ramp!
Het is alsof je iemand, die normaal gesproken 4 pakjes sigaretten per dag rookt, ineens zonder sigaretten naar een onbewoond eiland stuurt. Vréselijk!

Dus....wat bedachten wij voor de vakantie? Tegenwoordig heb je van die "dongel" toestanden voor je laptop. Handig!!! Dachten wij....
In ons geval zou een abonnement iets te veel van het goede zijn, want....we hebben thuis gewoon een internet abonnement, dus een beetje onzin om dan zo'n duur internet abonnement te nemen. Maar....er bestaat ook prepaid! Kijk....dat sluit dan toch iets meer aan op onze situatie, zeg maar. Dus....wij zo'n prepaid stick gekocht van T-mobile.
Echter....de stick doet toch niet helemáál wat men belooft.
Raaaaaaaazendsnel internet. Tja....wat moet je daar nu weer van zeggen?
De stick was aanvankelijk gemakkelijk te installeren, maar daarna? Internetverbinding niet bepaald vlot en valt zelfs regelmatig weg.
Het komt zelfs regelmatig voor dat er geen verbinding gemaakt kan worden met het netwerk en dus ook geen internet.
Klantenservice van T-mobile gebeld. Nu schijnt het dat de "masten" te ver uit het gewenste gebied staan, gloeiende gloeiende (zoals Nol Brouwer van Sam Sam gezegd zou hebben)....
Het is, nu ik dit schrijf, midden in de nacht, maar....daardoor waarschijnlijk ook veel minder last van andere apparaten die storing veroorzaken in het "wifi" gebied, zoals andere laptops, computers, gsm's en ga zo maar door. Internetverbinding is nu dus redelijk....(ik zeg het maar niet te hard, want dat is de Goden verzoeken, nietwaar?) Maar morgen zal het wel weer huilen met de pet op zijn...

Gelukkig heb ik ook nog andere hobby's en kan ik wellicht mijn camcorder/videocamera eens verder uitproberen. Ik heb er pas een statief bij gekocht, dus ook dát moet ik eens uitproberen......hopelijk werkt dat niet net zoals zo'n houten strandstoel waarvan je niet weet hoe je die uit moet vouwen, haha.....

Nou ja....als ik internetverbinding blijf houden, dan kan ik zo dit blogberichtje publiceren.... Op goed geluk dan maar!